Laskuttaminen toiminimellä – mitä kannattaa huomioida?

Oma julkaisu-21Toiminimen laskutus kuuluu ensimmäisiin asioihin mitä toiminimeä perustettaessa kannattaa miettiä.

Jotta yritystoiminta sujuu ilman ylimääräisiä mutkia, täytyy olla selvillä ainakin nämä asiat:

  • mikä on se tuote tai palvelu, jota myydään, eli josta laskutetaan
  • asiakaskunta, eli täytyy tietää keitä laskuttaa
  • miten laskutus hoidetaan, jotta kassavirta ei tyrehdy

Mitä laskutat ja millä hinnalla?

Jos mietit toiminimen laskuttamiseen liittyviä asioita, sinulla on jo luultavasti tiedossa tuote tai palvelu, josta laskutat. Kun laskutuksen aihe on kirkkaana mielessäsi, voit alkaa jalostamaan ideaasi eteenpäin. Seuraavat kysymykset voivat olla tässä apuna:

Voisitko muotoilla tuotteen tai palvelun ympärille erilaisia paketteja tai lisäpalveluita ja näin tuottaa lisämyyntiä?

Miten tuotteesi tai palvelusi eroaa kilpailijoiden tuotteista? Käytätkö tätä tietoa myös markkinoidessasi tuotettasi?

Onko hintasi kohdillaan? Älä polje hintoja, äläkä pidä hintoja liian korkealla. Tutkimalla kilpailijoitasi voit saada selville yleisen hintatason, jonka pohjalta voit miettiä oman tuotteesi hintaa.

Keitä laskutat?

Tuotteellasi täytyy tietysti olla myös asiakaskuntaa. Mahdollisia asiakkaita olet varmasti jo ehtinyt miettiäkin jonkin verran.

Kannattaa ehkä pysähtyä hetkeksi miettimään ns. ostajapersoonaa. Käytä siis mielikuvitustasi ja mieti minkälainen ihminen tuotettasi ostaa tai käyttää, missä hän asuu, mitä hän harrastaa ja missä hän liikkuu. Persoonalle voit antaa nimen, vaikka Ossi Ostaja, ja käyttää persoonaa esimerkiksi kun mietit miten markkinoit tuotettasi. Kannattaa kokeilla, sillä ostajapersoonasta on yllättävän paljon hyötyä!

Asiakasrekisteriä kannattaa alkaa keräämään heti yrityksen alkumetreistä alkaen. Huomioi kuitenkin tietosuojaan liittyvät ohjeet. Niistä löydät lisätietoja esimerkiksi Tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta.

Toiminimen laskutusohjelma helpottaa arkea

Miten toiminimen, eli toiminimi-yrittäjän, sitten kannattaa käytännössä hoitaa laskutus? Toiminimi-yrittäjillä on yleensä monta rautaa tulessa ja ylimääräistä aikaa ei ole hukattavaksi. Voit siis suoraan heittää roskakoriin ajatuksen ilmaisista excel-laskupohjista saati käsin kirjoitetuista laskuista.

Ajan säästämiseen on hyvänä apuna laskutusohjelma. Laskutusohjelmalla myös uuden verkkolaskulain mukaisten laskujen lähetys onnistuu helposti.

Laskutusohjelmiin saa yleensä tallennettua asiakas- ja tuotetiedot, eli säästät aikaa, kun tietoja ei joka kerta tarvitse syöttää alusta asti. Syötä asiakas, syötä tuote ja klik – lähetä lasku!

Toinen yrittäjän arkea helpottava ominaisuus on laskutusohjelmiin yleensä sisältyvä pilvipalvelu. Kun laskutusohjelmasi toimii pilvessä, voit käyttää laskutusohjelmaa koska vain. Käytä hyväksesi esimerkiksi matkustus- ja odotteluajat tarkastamalla laskuja tai lähettämällä muistutuksia. Laskut voit puolestaan lähettää vaikka heti asiakastapaamisen jälkeen puhelimestasi. Laskujen lähetys nopeasti on hyvää asiakaspalvelua ja tekee hyvää yrityksesi kassalle!

Vinkki: Varaa viikosta joku tietty aika, esimerkiksi perjantaiaamu laskutusta varten. Lähetä laskut, tarkista suoritukset ja laita myös muistutukset matkaan, niin saat rauhassa levätä viikonloppuna!

Laskuttaminen aputoiminimellä

Joskus on järkevää hoitaa osa toiminnasta ja laskutuksesta aputoiminimen kautta. Aputoiminimi täytyy rekisteröidä Patentti- ja rekisterihallitukselle ennen toiminnan aloittamista. Hyvät ohjeet aputoiminimen käyttöönotosta löydät PRH:n sivuilta.

HelpostiLaskun M- ja L-tasoilla saat veloituksetta toisen käyttäjätilin aputoiminimeä varten. Voit sisäänkirjautuessasi kätevästi valita hoidatko varsinaisen vai aputoiminimen laskutusta.

Uusyrityskeskukset auttavat aloittelevaa yrittäjää

Uusyrityskeskuksilta saat hyviä vinkkejä yrityksen perustamiseen liittyen. Tarjolla on erilaisia koulutuksia ja voit varata tapaamisia yrittäjyysasiantuntijoiden kanssa.

Esimerkiksi Ensimetri auttaa Pirkanmaan aloittavia yrittäjiä. Saat asiantuntevaa opastusta silloin kun harkitset yrittäjyyttä, tai neuvontaa, kun yritystoimintasi on jo alkanut.

Kokeile HelpostiLaskua 30 päivää veloituksetta!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: