Maksuehdot laskuissa – 5 vinkkiä

Oletko koskaan miettinyt mitä maksuehto tarkoittaa? Kun saat laskun, laskun tietokentässä on todennäköisesti maininta maksuehdosta. Tai kun teet laskun laskupohjalla tai laskutusohjelmalla, sinun tulee määritellä mikä on maksuehto. Listasimme alle lyhyesti 5 kohtaa maksuehtojen saloista.

Mikä on maksuehto?

Mitä maksuehto siis tarkoittaa? Lyhyesti sanottuna maksuehto tarkoittaa aikaa, jonka aikana lasku pitää maksaa. Maksuehto alkaa laskun päivämäärästä ja päättyy eräpäivään.

Yleisiä maksuehtoja ovat esimerkiksi heti, 7 päivää tai 14 päivää.

Eräpäivää heti käytetään monesti maksumuistutuksissa, joissa eräpäivä on jo ylittynyt. Maksuehdoissa voidaan joskus myös mainita esimerkiksi aleprosentti, jonka saa jos laskun maksaa nopeasti.

Maksuehto yritysten välillä

Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista määrittelee, että maksuaika saa olla enintään 30 päivää, jos velallinen on hankintayksikkö. Käytännössä siis laskun päivämäärän ja eräpäivän väli on enintään 30 päivää.

Jos joidenkin erityispiirteiden vuoksi maksuehdon pitää olla yli 30 päivää, yritykset voivat sopia myös pidemmän maksuehdon, mutta tästä tulee sopia aina erikseen.

Laskujen käsittelyssä asiakkaan päässä kuluu helposti jonkin verran aikaa. Saattaa olla, että lasku kierrätetään eri henkilöillä tarkastettavana ja hyväksyttävänä. Lasku kannattaakin lähettää sellaisella tavalla, että se on heti perillä asiakkaalla.

Monet yritykset suosivatkin verkkolaskuja tai jopa vaativat laskuttajiltaan verkkolaskuja uusimman verkkolaskulain myötä. Verkkolaskut ovatkin nopea, edullinen ja turvallinen tapa lähettää laskuja!

Maksuehto kuluttajalaskutuksessa

Kuluttaja-asiamies suosittelee, että kun lasku lähetetään kuluttajalle, laskun lähetyksen ja eräpäivän välillä on vähintään 14 päivää.

Kun pohdit kuluttajille lähetettävien laskujen maksuehtoa, kannattaa pitää mielessä myös laskujen toimitusaika. Asiakas ei ilahdu, jos saa laskun postissa samana päivänä kuin siinä on eräpäivä, tai pahimmassa tapauksessa eräpäivän jälkeen.

Postia ei toimiteta enää jokaisena arkipäivänä, eli ehkä kannattaa harkita laskun lähettämistä asiakkaalle sähköpostilaskuna tai mobiililaskuna suoraan puhelimeen.

Esimerkki maksuehdosta

Alla on kuvallinen esimerkki siitä, miten maksuehto näkyy laskulla. Huomaat, että laskun maksuehdoksi on merkitty 14 päivää. Eräpäivä on siis 14 päivää laskun päivämäärästä.

Laskutusohjelmissa voit määritellä laskun oletustietoihin muiden tietojen ohella myös sinulle sopivan maksuehdon. Näin ohjelma syöttää laskulle automaattisesti oikean päivämäärän, eräpäivän ja maksuehdon ja saat laskun nopeasti tehtyä.

Jos käytössäsi on jo HelpostiLasku, voit määritellä sinulle parhaan maksuehdon tämän tukiartikkelin avulla. Jos käytössäsi ei ole vielä HelpostiLaskua, suosittelemme ottamaan käyttöön ilmaisen 30 päivän koekäytön!

Mikä maksuehto sopii sinun yrityksellesi?

Se mikä on paras maksuehto sinun yrityksellesi, on sinun päätettävissäsi. Jos sinulla on pieni yritys, kannattaa luultavasti pitää maksuehto mahdollisimman lyhyenä. Näin kassavirtasi pysyy tasaisena ja suorituksiakin on helpompi seurata.

Voit myös käyttää eri maksuehtoja eri asiakkailla. HelpostiLaskun käyttäjillä maksuehtojen vaihtaminen on helppoa! Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: