Y-tunnus – mikä se on ja mistä sen saa?

Jos olet perustanut tai perustamassa yritystä, huomaat, että monissa käytännön asioissa kysytään yrityksen y-tunnusta. Arvonlisäverolain vaatimiin laskunmerkintöihinkin kuuluu y-tunnus.

Mikä oikeastaan on y-tunnus? Entä mistä y-tunnuksen saa? Keräsimme lyhyet vastaukset alle!

Mikä on y-tunnus?

Y-tunnus, eli yritys- tai yhteisötunnus, on tunnus, joka identifioi yhdistyksen tai yrityksen vähän samaan tapaan kuin henkilötunnus yksilöi ihmiset. Kahdella eri yrityksellä ei siis voi olla samaa y-tunnusta.

Y-tunnus on muotoa 1234567-8, eli siinä on aina 7 numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki.

Miten y-tunnuksen saa?

Y-tunnuksen saat Verohallinnolta tai Patentti- ja Rekisterihallitukselta, PRH:lta, kun yrityksen tai yhdistyksen perustamisilmoitus kirjataan Yritys- ja Yhteisötietojärjestelmään.

Perustamisilmoituksen voit tehdä sähköisesti. Lisätietoa mm. osakeyhtiön, toiminimen ja yhdistyksen perustamisesta löydät YTJ:n sivuilta.

Mistä saan selville yrityksen y-tunnuksen?

Oman yrityksesi tai jonkun muun yrityksen Y-tunnuksen voit tarkistaa YTJ:n Yrityshaku-sivulta. Sivulta löydät kaikkien yritysten tiedot, joilla on y-tunnus. Y-tunnusta voit hakea yrityksen nimellä tai nimen osalla.

Useimpien yritysten y-tunnuksen löydät myös niiden omilta verkkosivuilta. Tieto löytyy usein samasta paikasta kuin yhteystiedot.

Y-tunnus ja laskutus

Y-tunnus on tärkeä tieto laskujen teon yhteydessä. Arvonlisäverolaissa määritellään laskun pakollisiksi tiedoiksi mm. seuraavat tiedot:

  • Myyjän arvonlisäverotunniste
  • Ostajan arvonlisäverotunniste, jos ostaja on verovelvollinen, eli kun on kyse käännetystä verovelvollisuudesta, tai jos on kyse tavaroiden yhteisömyynnistä

Lisätietoa laskumerkinnöistä löydät blogikirjoituksestamme Mitä merkintöjä laskussa tulee näkyä?.

Verkkolaskutuksessa y-tunnus on erittäin tarpeellinen. Yleisesti käytössä oleva OVT-muotoinen verkkolaskuosoitekin muodostetaan y-tunnuksesta.

Jos käytössäsi on jo HelpostiLasku, voit käyttää Täydennä Yritystiedot-toimintoa, kun teet verkkolaskua uudelle asiakkaalle. Näin ohjelma hakee puolestasi tarvittavat tiedot, kuten y-tunnuksen.

Jos käytössäsi ei ole vielä HelpostiLaskun pilvipalvelua, ota käyttöösi 30 päivän ilmainen kokeilu ja testaa laskujen tekemistä helposti!

Voit ottaa meihin myös suoraan yhteyttä, niin autamme mielellämme mm. verkkolaskutukseen liittyvissä kysymyksissä, https://helpostilasku.fi/yhteydenotto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: