Milloin laskun saa laittaa perintään ja mitä sitten tapahtuu? Miten maksamaton lasku kannattaa periä? Entä mitä laskun perintä oikein tarkoittaa ja voiko laskun laittaa suoraan perintään? Lue vastaukset alta!
1. Milloin laskun saa laittaa perintään?
Yritykseltä perintäkuluja saa vaatia, kun edellisestä maksumuistutuksesta on kulunut vähintään 10 päivää. Kuluttajalta perintäkuluja saa vaatia, kun maksumuistutuksesta on kulunut vähintään 14 päivää.
Maksumuistutus täytyy lähettää ennen perintätoimia. Maksumuistutus ei siis vielä tarkoita, että lasku on perinnässä. Laskun täytyy myös olla aiheellinen ja se ei saa olla riitainen.
Katso myös erillinen kirjoitus Koska voi lähettää maksumuistutuksen?
2. Mitä tapahtuu kun lasku menee perintään?
Kun lasku menee perintään, alkavat perintätoimet. Kuluttaja- ja yritysvelallisen kohdalla perintätoimenpiteet ovat hieman erilaiset. Tämän takia perintätoimet kannattaakin aloittaa laskutusohjelman kautta, jotta perintäprosessi hoituu lakia noudattaen.
Kuluttajavelallisen kohdalla perintäprosessiin kuuluvat yleensä maksuvaatimus, puhelinperintä sekä mahdollisesti haastehakemus ja ulosotto. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta löydät kattavan selvityksen siitä, kuinka kuluttajan perintä etenee.
Yrittäjävelallisen kohdalla perintäprosessiin kuuluvat mm. maksuvaatimus, tratta sekä mahdollisesti haastehakemus. Finvoicerin sivulta löydät selkeän perintäkaavion prosessista silloin kun kyseessä on yritys tai yhteisö.
3. Miten periä maksamaton lasku?
Jos yritykselläsi on käytössä laskutukseen sopiva ohjelma, voit luultavasti siirtää laskun perintään suoraan ohjelmasta. Esimerkiksi HelpostiLaskusta voit lähettää ensin maksumuistutukset ja siirtää sitten erääntyneen laskun perintään Finvoicerille muutamalla klikkauksella. Voit siirtää halutessasi myös koko prosessin maksumuistutuksista alkaen Finvoicerille ja säästää näin omaa aikaasi.
Perintäprosessiin kannattaa aina käyttää luotettavaa ja ammattimaista perintätoimistoa.
4. Mikä on laskun perintä?
Perinnän tarkoituksena on saada velallinen maksamaan erääntynyt saatava. Perintä jaetaan vapaaehtoiseen ja oikeudelliseen perintään. Perinnässä täytyy noudattaa Lakia saatavien perinnästä.
Yrityksen ei kannata itse huolehtia perintälain yksityiskohdista, vaan siirtää perintäprosessi ajoissa ammattimaiselle perintätoimistolle. Tämä on helppoa esimerkiksi laskutusohjelman käyttäjille.
5. Voiko laskun laittaa suoraan perintään?
Jos lasku on erääntynyt, on velkojan ensimmäinen tehtävä lähettää maksumuistutus. Jos asiakkaasi ei maksa maksumuistutuksenkaan jälkeen, voidaan aloittaa vapaaehtoiset perintätoimet.
Katso lisätietoja kohdasta Milloin laskun saa laittaa perintään.
Helpota työpäivääsi – kokeile HelpostiLaskua ilmaiseksi 30 päivää!