Yrittäjä – mikä muuttuu vuonna 2023?

Vuosi 2023 tuo mukanaan joitakin laskuttamiseen ja yrittämiseen liittyviä muutoksia, joista yrittäjän on hyvä olla selvillä. Keräsimme alle muutaman tärkeimmän!

Kilometrikorvaukset ja muut matkakustannukset

Verohallinto on ilmoittanut korotuksista verovapaisiin matkakustannuksiin. Tästä näet vuonna 2023 voimassa olevat korvaukset:

  • kotimaan kokopäiväraha on 48 euroa (45 euroa v. 2022)
  • osapäiväraha on 22 euroa (20 euroa v. 2022)
  • ateriakorvaus on 12 euroa (11,25 euroa v. 2022)
  • kilometrikorvaus on 53 senttiä kilometriltä (46 senttiä v. 2022)

Lisätietoja löydät Verohallinnon sivulta, tästä linkistä.

Kotimaan henkilökuljetukset vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta

1.1.2022-30.4.2022 välillä suoritetut henkilökuljetukset vapautetaan arvonlisäverosta ja niihin sovelletaan nollaverokantaa. Nollaverokanta koskee kotimaassa suoritettavia henkilökuljetuksia, esimerkiksi linja-auto – ja taksikuljetuksia.

Lisätietoja asiasta löydät Verohallinnon sivulta, tästä linkistä.

YEL-uudistus voimaan vuoden 2023 alussa

Eduskunta on hyväksynyt yrittäjän eläkelakiin liittyvän uudistuksen. Lakia täsmennettiin tarkoituksena parantaa yrittäjien turvaa ja yhdenmukaistaa yrittäjän työtulon määrittely eri eläkeyhtiöissä.

YEL-työtulo tullaan vuoden 2023 alusta määrittelemään yksilöllisesti. Mediaanipalkan lisäksi huomioon otetaan esimerkiksi yrittäjän ammattitaito ja työn määrä.

Jatkossa eläkeyhtiö myös tarkistaa työtulon säännöllisesti, kolmen vuoden välein. Tämän jälkeen eläkeyhtiö tekee yrittäjälle kirjallisen ehdotuksen, johon yrittäjän on mahdollista reagoida.

Lisätietoja hallituksen esityksestä löydät tästä linkistä.

Kuluttajansuojalakiin muutoksia

Kuluttajansuojaa parannetaan vuoden 2023 alusta lähtien muun muassa niin, että puhelimitse tehty kauppa vaatii aina kirjallisen vahvistuksen. Jos asiakas ei hyväksy myyjän lähettämää kirjallista tarjousta, sopimus ei sido kuluttajaa.

On myös huomioitavaa, että alennusmarkkinointiin tulee muutoksia. Tavaroiden alennusmarkkinoinnissa on esimerkiksi esitettävä alin hinta, jolla kyseistä tuotetta on markkinoitu alennusta edeltävien 30 päivän aikana.

Kuluttaja-arvostelujen osalta yrityksen tulee jatkossa antaa tieto siitä onko kuluttaja-arvostelu varmasti henkilöltä, joka on tuotteen ostanut tai sitä käyttänyt. Yrityksen tulee myös kertoa miten asia on varmistettu.

Lisätietoja asiasta löydät Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteesta tästä linkistä.

Kotitalousvähennykset muutokset jatkuvat

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä sekä öljylämmityksestä luopumista koskevat kotitalousvähennyksen korotukset pysyvät voimassa vuonna 2023. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on väliaikaisesti nostettu 3500 euroon vuodessa henkilöltä koskien edellä mainittuja töitä.

Kotitalousvähennys koskee vain työn osuutta. Jos työn ostaa yritykseltä, voi vähentää 60 % työn osuudesta. Jos palkkaa henkilön tekemään työn, voi vähentää 30 % palkasta ja palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Lisätietoa Verohallinnon sivulta, tästä linkistä.

Laskuta matkakulut ja tee kotitalousvähennyslaskut helposti!

Haluaisitko käyttöösi helpon laskutusohjelman, jolla matkakulujen laskuttaminen asiakkaalta onnistuu helposti? Entä miltä kuulostaa laskutusohjelma, jolla voit tehdä asiakkaillesi laskuja, joissa näkyy suoraan kotitalousvähennykseen oikeuttava summa?

Testaa HelpostiLaskua veloituksetta 30 päivää ja huomaat kuinka helppoa laskuttaminen voi olla! Aloita kokeilu klikkamalla tästä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: