Toiminimi vai osakeyhtiö – 5 kysymystä

Kun mietit yrityksen perustamista, mielessä voi pyöriä monta kysymystä. Kumpi on parempi, toiminimi vai osakeyhtiö? Milloin toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi? Voiko toiminimi maksaa palkkaa itselleen? Keräsimme tähän blogiin joitakin vastauksia yleisiin kysymyksiin. Toivottavasti ne auttavat sinua pohdinnoissasi!

Miksi perustaa toiminimi?

Toiminimen perustamista puoltaa useampikin asia. Ensinnäkin toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista. Sähköisen perustamisilmoituksen täyttäminen sujuu helposti kotisohvalta YTJ:n sivulla. Perustamisilmoituksen tekeminen sähköisen asioinnin kautta maksaa vain 60 euroa. Patentti- ja rekisterihallituksen sivulta löydät myös vinkkejä ja ohjevideon perustamisilmoituksen tekemiseen, sivulle pääset tästä linkistä.

Toiminimen perustaminen kannattaa myös sen takia, että niin voit helposti kokeilla yrittäjän uraa, vaikka vain jonkin aikaa. Toiminimiyrittäjälle riittää yleensä yksinkertainen kirjanpito, eli paperitöitä ei ole paljon etkä välttämättä tarvitse kirjanpitäjää alkuun.

Milloin kannattaa perustaa osakeyhtiö?

Osakeyhtiön perustaminen kannattaa karkeasti sanottuna viimeistään silloin, kun toiminimiyrittäjän verotettavat vuositulot ovat n. 100 000 euroa. Tällöin osakeyhtiö on hyvin todennäköisesti verotuksellisesti kannattavampaa kuin toiminimiyrittäjänä toimiminen.

Asiaan liittyy tietysti moni muukin asia. Esimerkiksi jos toiminimiyrittäjä saa säännöllisesti voittoa tai omistukseen on tulossa muutoksia, kannattaa pitää palaveria kirjanpitäjän kanssa siitä kannattaisiko yhtiömuodon vaihtaminen jo aiemmin.

Jos yritys vaatii runsaasti pääomaa tai mittavia investointeja, liiketoimintaan liittyy riskejä tai yritys työllistää useampia omistajia, on järkevämpää perustaa osakeyhtiö heti alkuun. Kannattaa myös muistaa, että osakeyhtiöllä on suuremmat kasvumahdollisuudet, kun toiminta alkaa kukoistamaan.

Valitset sitten osakeyhtiön tai toiminimen, pätevä kirjanpitäjä auttaa arvioimaan sopivaa yhtiömuotoa ja antaa vinkkejä toiminnan kehittämiseen!

Kenellä on vastuu veloista?

Toiminimiyrittäjä vastaa yrityksensä veloista ja velvotteista kaikella henkilökohtaisella omaisuudellaan. Osakeyhtiön osakas vastaa osakeyhtiön veloista vain omalla sijoitusosuudellaan. Jos osakas ei ole taannut velkoja omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan, yrityksen velat eivät siis vaikuta osakkaan omaan talouteen. Osakeyhtiö antaa hieman siis parempaa suojaa, jos kaikki ei menekään suunnitellusti.

Tässä yhteydessä on tietenkin hyvä pitää mielessä, että toiminimiyrittäjän taloudelliset riskit ovat monesti melko pienet. Toiminimiyrittäjän hankintoihin saattaa kuulua esimerkiksi vain tietokone, kun taas osakeyhtiöllä voi olla hankittavana kalliita koneita tai laitteita.

Yrittäjän ja toiminimen palkka – miten maksetaan?

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa. Toiminimi voi kuitenkin tehdä yrityksen varoista yksityisottoja. Kaikki toiminimen tuottamat tulot katsotaan siis toiminimiyrittäjän henkilökohtaiseksi tuloksi.

Osakeyhtiö voi maksaa osakkailleen sovitun määrän palkkaa ja monesti myös osinkoa. Hyvä kirjanpitäjä auttaa määrittelemään koska varoja kannattaa nostaa palkkana ja koska osinkona. Osakeyhtiö voi myös tarjota osakkailleen erilaisia etuja, mm. puhelin- tai lounasedun.

Miten toiminimellä tai osakeyhtiönä laskutetaan?

Sujuvan liiketoiminnan takaa toimiva laskutus ja kassankierto. Toiminimellä ja osakeyhtiönä laskutus toimii samojen perussääntöjen mukaan. Laskuilla täytyy näkyä lain vaatimat tiedot, joista voit lukea lisää artikkelistamme Mitä merkintöjä laskussa tulee näkyä?.

Laskuttaminen on helpointa verkossa toimivalla laskutusohjelmalla. Näin laskutusaineisto pysyy tallessa ja on aina tarpeen mukaan saatavilla. Laskutkin voit lähettää heti työn suoritettuasi riippumatta siitä oletko toimistolla vai et. Esimerkiksi HelpostiLaskun pilvipalvelua voit kokeilla ilmaiseksi 30 päivän ajan.

Jos toimit alalla, jossa vaaditaan pitkiä maksuaikoja tai laskutettavat summat ovat suuria, kassankiertoa voi nopeuttaa myös laskurahoituksella. Lisätietoa laskurahoituksesta löydät artikkelistamme 5 kysymystä laskurahoituksesta.

Laskutukseen ja kassankiertoon liittyy olennaisena osana myös saatavienhallinta. Muista siis lähettää maksumuistutukset ajoissa ja siirrä laskut perintään, jos laskuja ei muistutuksesta huolimatta makseta. Toimivalla laskutusohjelmalla tämäkin sujuu helposti. Lisätietoa perinnästä löydät artikkelistamme 5 kysymystä perinnästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: