Suurimmassa osassa yrityksistä ollaan luultavasti hyvin tietoisia siitä, että sähköistä laskutusta koskeva laki laajenee koskemaan kaikkia hankintayksiköitä ja elinkeinoharjoittajia 1.4.2020.
Laista on uutisoitu jo pidemmän aikaa, sillä julkisella puolella laki tuli voimaan jo huhtikuussa 2019. Mutta tiedätkö mitä uudistus oikeastaan tarkoittaa ja mitä se vaatii laskutusohjelmaltasi?
Käytännössä uudistus merkitsee sitä, että asiakkaallasi on oikeus ensi huhtikuun alusta vaatia yritykseltäsi verkkolaskuja. Toisin sanoen, jos sinulta pyydetään verkkolaskua, mutta laskutusohjelmasi ei pysty sitä lähettämään, niin asiakkaasi ei tarvitse laskua maksaa.
Sähköisen laskun standardi
Sähköinen lasku ei tarkoita sitä, että riittää, kun lähetät laskun sähköpostin liitteenä. Laskujen täytyy noudattaa eurooppalaista standardia. Standardin mukaan laskuilla täytyy olla tietynlainen tietosisältö.
Jos sinulla on jo käytössäsi pilvipalveluna toimiva laskutusohjelma tai operaattori, joka mahdollistaa verkkolaskujen lähettämisen, sinulla ei ole hätää, sillä tietosisältö täyttää melko varmasti standardin vaatimukset. Jos ei, niin nyt on korkea aika puuttua asiaan.
Onneksi Suomessa verkkolaskutus on helppo ottaa käyttöön. Käyttöönotto edellyttää verkkolaskun välittämissopimusta laskutusohjelman tarjoajan tai muun verkkolaskuoperaattorin kautta.
Joissakin laskutusohjelmissa verkkolaskujen tekeminen ei onnistu. Hyvissä laskutusohjelmissa pystyt kuitenkin helposti siirtyä käyttämään sellaista versiota, jossa verkkolaskutus onnistuu. Ainoana kuluna on yleensä lähetyskulu, joka yleensä on huomattavasti alhaisempi kuin perinteisen kirjeen postikulu.
Esimerkiksi HelpostiLaskun pilvipalvelun M- ja L-tasossa voit lähettää verkkolaskuja . Verkkolaskumaksu on automaattisesti laskun lähettämisvaihtoehtona.
Verkkolaskutus – vaatimus vai etu?
Älä suotta ajattele, että verkkolaskuissa on kyse taas vain uudesta rahaa vievästä vaatimuksesta, mutta jonka hyödyistä ei ole takeita.
Yrittäjälle verkkolaskutuksesta on paljonkin etuja. Verkkolaskutus säästää aikaa ja resursseja taloushallinnossa, sillä paperilaskuihin liittyvät prosessit jäävät pois. Tämä puolestaan säästää selvää rahaa, ei suinkaan kuluta sitä.
Sähköinen laskutus on myös turvallista, sillä huijarit eivät pääse väliin esim. vaihtamaan tilinumeroita. Jos olet kiinnostunut tarkemmin verkkolaskun eduista, katso kirjoituksemme: Mitä hyötyä verkkolaskutuksesta on yrittäjälle?
Pääasia että lähetät verkkolaskuja
Ilmauksia verkkolasku, e-lasku ja sähköinen lasku käytetään yleensä tarkoittamaan samaa asiaa. Ei siis ole väliä mitä sanaa käytät, kunhan varmistat, että yrityksesi on mukana tässä uudistuksessa.
Kokeile HelpostiLaskua 30 päivää veloituksetta!