Yritykseltä laskuttaminen

Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Palkkatyötä tehdään nykyään yhä useammin yrittäjänä. Vapaus valita mitä töitä tehdään ja koska, on houkuttelevaa! Tietyt työt ovat myös niin kausiluonteisia, että työnantajatkin ottavat mieluummin kiireapulaisen, joka laskuttaa työstään, kuin palkkaavat työntekijän omalle palkkalistalleen.

Mitä on huomioitava, kun haluaa laskuttaa työtään joltakin yritykseltä? Keräsimme tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, toivottavasti ne auttavat sinuakin!

Voiko yksityishenkilö laskuttaa yritystä?

Yksityishenkilö ei voi suoraan lähettää laskua yritykselle tekemästään työstä. Työstä saatu korvaus on verottajan silmissä joko palkkaa tai työkorvausta, ja tämän takia mm. erilaiset työnantajavastuut ja sivukulut täytyy huomioida.

Verohallinnon sivuilla voit tutustua tarkemmin siihen koska on kyse palkasta ja koska työkorvauksesta. Katso esimerkiksi artikkeli Palkkaa vai työkorvausta sekä ohje Palkka ja työkorvaus verotuksessa.

Jos yksityishenkilö haluaa laskuttaa yritystä työsuorituksestaan, kätevimmät keinot tähän ovatkin laskutuspalvelun käyttäminen sekä toiminimellä laskuttaminen.

Toiminimellä työskentely yritykselle

Toiminimen perustaminen on nykyään kovin helppoa. Saat y-tunnuksen nopeasti, kun teet perustamisilmoituksen kaupparekisteriin. Sähköisen perustamisilmoituksen voit tehdä yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ). Sähköinen perustamisilmoitus maksaa 60 euroa ja paperinen perustamisilmoitus 115 euroa.

Toiminimellä voit laskuttaa vaikka tekisit erilaisia töitä eri yrityksille. Voit siis esimerkiksi tehdä siivoustöitä yhdessä paikassa ja olla vaikka tehtaassa toisena päivänä. 

Kun toiminta on pientä, eli liikevaihto on tilikaudessa (12 kk) alle 15 000 euroa, arvonlisäverorekisteriin ei tarvitse liittyä. Lisätietoja löydät Verohallinnon sivulta. Toiminimiyrittäjille riittää monesti myös yhdenkertainen kirjanpito. Kirjanpitolaista saat lisätietoa tästä.

Miten laskutetaan yritykseltä?

Laskutus on nykyään todella helppoa. Laskutusohjelmat ovat helppokäyttöisiä ja edullisia ja niissä on yleensä mahdollisuus käyttää tuoterekisteriä ja asiakasrekisteriä, jotka nopeuttavat laskun tekemistä entisestään. 

Laskutusohjelmissa myös laskupohjat löytyvät valmiina, eli laskun ulkoasu on automaattisesti selkeä ja tarvittavat tiedot löytyvät laskulta. Monista laskutusohjelmista, kuten HelpostiLaskusta, löytyy myös mahdollisuus siirtää laskut rahoitukseen ja maksumuistutukset perintäpalvelulle.

Laskutusohjelmaksi kannattaa valita verkossa, eli pilvessä, toimivat ohjelma, jotta laskujen tekeminen ei ole sidottu yhteen paikkaan. Näin saat joustavuutta työntekoon!

Mitä tietoja laskussa täytyy olla?

Laskun sisältö on määritelty arvonlisäverolaissa. Laskusta täytyy löytyä seuraavat tiedot:

 1. Laskun antamispäivä
 2. Juokseva tunniste, jolla lasku voidaan yksilöidä, eli käytännössä laskun numero
 3. Myyjän arvonlisäverotunniste
 4. Ostajan arvonlisäverotunniste, jos ostaja on verovelvollinen, eli kun on kyse käännetystä verovelvollisuudesta, tai jos on kyse tavaroiden yhteisömyynnistä
 5. Myyjän ja ostajan nimi ja osoite
 6. Tavaroiden määrä ja laji sekä palvelujen laajuus ja laji
 7. Tavaroiden toimituspäivä, palvelujen suorituspäivä tai ennakkomaksun maksupäivä, jos se voidaan määrittää eikä se ole sama kuin laskun antamispäivä
 8. Veron peruste verokannoittain, yksikköhinta ilman veroa sekä hyvitykset ja alennukset, jos niitä ei ole huomioitu yksikköhinnassa
 9. Verokanta
 10. Suoritettavan veron määrä
 11. Merkintä myynnin verottomuudesta tai viittaus arvonlisäverolain tai arvonlisäverodirektiivin kyseiseen säännökseen
 12. Merkintä ostajan verovelvollisuudesta ”käännetty verovelvollisuus”

Lisätietoja laskun sisällöstä löydät artikkelistamme Mitä merkintöjä laskussa tulee näkyä.

Kokeile helppokäyttöistä laskutusohjelmaa ilmaiseksi 30 päivää

Monet toiminimiyrittäjät ovat valinneet laskutusohjelmakseen HelpostiLaskun. HelpostiLasku on edullinen, turvallinen ja aina mukana, koska se toimii pilvipalveluna. Tarvittaessa voit myös kasvattaa ohjelman ominaisuuksien määrää kasvattamaan yritystoiminnan laajentuessa.

Yrittäjien asiakastarinoita voit lukea täältä blogistamme, esimerkiksi:

Jos haluat itse testata helppokäyttöistä tapaa laskuttaa, ota HelpostiLasku kokeiluun 30 päiväksi, ihan veloituksetta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: